Print

Sambal Badjak

Sambal Badjak is een licht zoete, milde sambal variant die bij heel veel verschillende gerechten past. Het geheim van Sambal Badjak zit 'm erin dat deze veel verfijnde ingrediƫnten bevat die kort gebakken worden.

Soort recept Saus
Keuken Aziatisch
Tags Pittig, Sambal
Voorbereiding 15 minutes
Kooktijd 20 minutes
Totale tijd 35 minutes
Porties 10 porties

Ingrediƫnten

  • 10 grote rode pepers
  • 2-3 witte uien in stukken gesneden
  • 3 tenen knoflook
  • 12 12 kemiri noten (o.a. bij Jumbo verkrijgbaar)
  • 1 theelepel gemalen laos
  • 2 theelepels garnalen pasta
  • 3 theelepels bruine basterdsuiker (of palmsuiker)
  • 125 ml tamarindesaus
  • 2 stengels citroengras (alleen onderste gedeelte)
  • 2 eetlepels soja olie
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 snuf zout (naar smaak)
  • 4 eetlepels arachide olie

Instructies

Voorbereiding

  1. Snij de pepers in ringen (met zaadlijsten)

  2. Snij de ui in grove stukken

  3. Pel de knoflook en snij fijn

  4. Snij de onderste 8 cm van de citroengrasstengel in grote stukken

Bereiding

  1. Doe de pepers, ui, knoflook en kemirinoten in een keukenmachine en maak er in enkele minuten een gladde pasta van.

  2. Voeg dan de garnalenpasta, laos en de suiker toe en meng het geheel tot een gladde pasta. 

  3. Verhit de olie.

  4. Bak de pasta totdat de uien gaar en bruin zijn.

  5. Voeg dan de tamarindesaus, stukken citroengras, kokosmelk en eventueel een beetje zout toe.

  6. Laat het geheel op zachtvuur garen en roer regelmatig. De Sambal Badjak is bijna klaar als het mengsel dikker wordt en de olie bovenop komt drijven. 

  7. Verwijder de stukken citroengras en laat de sambal afkoelen.

  8. Doe de sambal in gesteriliseerde potjes en laat goed afkoelen.