Surinaamse sambal

Het staat bekend als een zeer scherpe pasta. Je hebt varianten die heel scherp zijn, maar ook die minder scherp en meer zoet van smaak zijn. De Surinaamse is een meer scherpe variant. Ze zijn online, in de supermarkt maar ook bij Aziatische speciaalzaken te vinden. Wat is Surinaamse Sambal en waarvoor wordt het gebruikt?

Wat is sambal?

Sambal is een Maleisische en Indonesische benaming voor een ingrediënt en condiment die bij het eten van deze keuken wordt toegepast. Er zijn diverse varianten en smaken, maar over het algemeen bestaat sambal uit (gemalen) Spaanse pepers en zout. In principe kan er dus gesteld worden dat het een manier is om pepers altijd beschikbaar te hebben. Er kunnen ook allerlei andere ingrediënten toegevoegd zijn, denk aan suiker, vruchtensap, garnalenextract, azijn en gebakken uien. Tevens kunnen er allerlei specerijen toegevoegd worden.

Surinaamse sambal

Suriname heeft er zijn eigen smaak aan gegeven. Vandaar ook wel de benaming van deze sambal. Is Suriname wordt het ook wel sambel genoemd. Surinaamse pepers zijn erg scherp en branden op de huid. Bij het maken is het dan ook belangrijk om handschoenen aan te trekken. De sambal kan gemaakt zijn van diverse pepers, zoals kleine groene- en rode pepers, Allatte pepre en gele peper. Voor het maken ervan zijn de rode (die eruit zien als lampionnetjes) het meest geschikt.

Toepassing

Het heeft een pittige smaak en kan tevens gebruikt worden als ingrediënt of als condiment. Het is erg geschikt als toevoeging of bij de bereiding Surinaamse recepten. Denk aan nasi, bami, roti of andere exotische gerechten. Het is tevens erg voor de bereiding van gegrilde kip of kip uit de oven. Wist je dat deze sambal ook gemakkelijk zelf te maken is?