Sambal recepten om zelf thuis te maken. Niet alleen leuk maar ook nog eens heel erg lekker. Voor u geselecteerd, de populairste sambal soorten.

Basis Sambal recepten

We beginnen met de basis. Hiervoor heb je een stuk of 20 Chilipepers nodig maar Lomboks kan ook.

Was de pepers goed en laat ze uitlekken. Dan gaan ze in een keukenmachine of blender en maak er een mooie pasta van. Dat is alles. Dat de zaadjes zichtbaar blijven is niet erg.

Voor Oelek meng je er nu 2 theelepels zout doorheen. Deze zelfgemaakte Oelek uit eigen keuken is ongeveer 4 weken houdbaar in de koelkast.

Sambal Trassi

Trassi met garnalenpasta.

  • 20 rode pepers of lomboks
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel gemalen Trassi (garnalenpasta)

De bereiding is als voor Oelek maar doe het zout en de trassi er tegelijk bij. (bij het koken verdwijnt de sterke geur van de trassi, maar de smaak blijft) In gesteriliseerde potjes in de koelkast bewaren (3 tot 4 weken).

Sambal Manis

Mildere zoet/zure Manis

  • 10 rode pepers of dezelfde hoeveelheid Oelek
  • 2 dessertlepels Tamarinde Pasta (schil en pitten verwijderd)
  • 2 eetlepels Palmsuiker (Goela Djawa) of Donker Buine Suiker
  • 1 theelepel zout

Bereiding als Oelek, meng alle ingrediënten tegelijkertijd. In gesteriliseerde potjes in de koelkast bewaren (3 tot 4 weken).

Sambal Badjak

Badjak heeft een aantal ingrediënten meer, maar is daarom dan ook een zeer verfijnde sambal. Nog niet erg populair, maar dat zal snel veranderen. Doordat deze gebakken wordt verdwijnt een stuk van de sterke smaak van de pepers. De Sambal wordt milder en kan door veel meer mensen verdragen worden.sambal recepten

  • 10 grote pepers
  • 200 gram ui
  • 3 tenen knoflook
  • 12 kemirinoten
  • 1 theelepel Laospoeder
  • 2 theelepels garnalenpasta
  • 3 theelepels palmsuiker of donker bruine suiker
  • 125 ml Tamarindesaus
  • 2 citroengras stengels
  • 2 eetlepels sojaolie
  • 200 ml kokosmelk

Éventueel zout naar smaak, maar niet echt nodig. De meeste ingrediënten kun je vast wel in een goede toko vinden.

Doe de pepers, ui, knoflook en kemirinoten in een keukenmachine en maak er een pasta van. Voeg dan de garnalenpasta, laos en de suiker toe. Verhit de olie in een wok en voeg daar het mengsel toe. Roerbakken totdat de uien gaar zijn en lichtbruin kleuren. Voeg dan de tamarinde, citroengras, kokosmelk en eventueel zout toe. Zachtjes laten koken totdat het mengsel dikker wordt en de olie bovenop komt drijven. Verwijder dan het citroengras en laat de sambal afkoelen. Mits goed gesteriliseerde potjes worden gebruikt, is deze Sambal Badjak wel twee maanden houdbaar in de koelkast.

Bovenstaande recepten zijn niet moeilijk. Zelf sambal maken doe je dus eenvoudig zelf in eigen keuken.

TIP: Verras je vrienden en kennissen eens met zo’n potje uit eigen keuken. Ze willen daarna vast ook zelf hun sambal maken, en dan kun je ze het recept gewoon geven, tenzij je dat voor jezelf wilt bewaren.

Eet smakelijk,  Selamat Makan