Sambal Oelek wordt ook wel de moeder van de sambal genoemd. Oelek is de meest gebruikte variant in Nederland. Het is een basis sambal die vrijwel bij elk eten gebruikt kan worden. Hij komt oorspronkelijk uit Indonesië en is met name geschikt wanneer je net dat beetje extra pit aan je eten wilt geven. Het is een mengsel dat rood van kleur is. Waar is Oelek van gemaakt en waarvoor kan het gebruikt worden? En hoe kan deze het beste bewaard worden?

Wat is sambal Oelek?

Oelek is het standaardtype van Indonesische sambal. Daarom wordt het ook wel de moeder van alle sambals genoemd. Oelek is een gestampt mengsel van zout, azijn en chilipeper. Sambal betekent mengsel en oelek (Indonesisch: ulek) betekent stamper of wrijver. Oelek wordt vanuit traditie dan ook met een bamboevijzel bereidt. Oelek is onder andere verkrijgbaar in de supermarkt. Denk aan een Aziatische supermarkt (of toko) of een Albert Heijn. Onder andere Conimex verkoopt oelek. Het is tevens online verkrijgbaar of (de gedroogde variant) op een Aziatische markt.

Waar komt sambal Oelek vandaan?

Oelek komt oorspronkelijk uit Indonesië. Het is een soort kruidenmengsel dat bestaat uit gemalen Spaanse pepers. In Indonesië worden deze Spaanse pepers ook wel lombok genoemd. soms worden er ook wel kleinere Spaanse pepers gebruikt, welke zeer heet van smaak zijn. Deze worden rawit genoemd. Daarnaast wordt er azijn en zout toegevoegd. Dit is een basis, welke kan worden uitgebreid met gefermenteerde garnalen, uien, suiker en andere kruiden en specerijen.

Samenstelling Oelek

Oelek is rood van kleur. Andere soorten kunnen ook een bruinachtige kleur hebben. Dit zegt wat over de scherpte van de sambal. Bruin is net wat zoeter en rood is vooral pittig van smaak. Daarnaast geldt dat, hoe meer pitjes in het potje, hoe scherper het mengsel. De scherpheid zit namelijk met name in de pitjes van de rode peper. Het product bevat geen allergenen.

Gebruik sambal oelek

Bij het afhalen van eten bij een Chinees-Indische restaurant wordt er vaak sambal oelek aangeboden. Bij dergelijke gerechten wordt er ook wel gebakken sambal geserveerd als bijgerecht. Oelek zorgt voor wat meer pittigheid in of bij een gerecht. Toch is hij vrij neutraal van smaak. Daarom wordt deze ook veel toegepast. Je hoeft slechts een kleine hoeveelheid te gebruiken om een gerecht wat meer pittigheid te geven. Het is heel geschikt voor Aziatische gerechten, maar het kan in principe bij alles wat je kookt of bakt worden toegevoegd. Voeg het bijvoorbeeld eens toe aan een traditioneel Hollands recept.

Bewaren sambal oelek

Een ongeopende pot kan vrij lang en buiten de koeling bewaard worden. Kijk even naar de houdbaarheid van het product. Als het potje open is, dan moet deze in de koelkast bewaard worden. Bij het gebruik is het raadzaam om gebruik te maken van een schone lepel. Zo komen er geen andere etensresten en bacteriën bij. Dit is namelijk van invloed op de houdbaarheid. Indien je zelf een sambal hebt gemaakt, kun je deze enkele weken bewaren. Als je suiker hebt toegevoegd, is deze over het algemeen langer te bewaren dan zonder.