Sambal Manis

Bij Indische gerechten krijg je vrijwel altijd sambal geserveerd. Het is een erg pittig ingrediënt die je toe kunt voegen bij je gerecht. Het is wellicht een heel bekend ingrediënt, maar wist je dat er heel veel soorten van zijn? Oelek is de variant die het meest in Nederland wordt toegepast bij gerechten. Andere voorbeelden zijn sambal oelek, -ajam, -goreng en – manis. We vertellen je meer over Sambal Manis.

Wat is sambal?

Het is een ingrediënt dat over het algemeen uit gemalen Spaanse pepers (vandaar dat het ook zo scherp is), zout en een aantal andere ingrediënten. Andere soorten ingrediënten zijn gebakken ui, azijn, suiker, vruchtensap en andere specerijen. Sambal kun je zien als een zeer pittige, rood/oranje achtige pasta. De ene soort is wat scherper dan de andere. Welke variant je kiest is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Het wordt vaak toegepast als ingrediënt en condiment bij het bereiden (koken) van eten. Sambal komt oorspronkelijk uit Indonesië, maar wordt ook in landen als Singapore, Sri Lanka, Indonesië, Maleisië en Nederland gemaakt.

Wat is sambal manis?

Manis valt onder de gebakken sambal. Het is gemaakt van chilipepers, zogenoemde vers gemalen lomboks. Het heeft een zoete smaak is milder dan de soorten Brandal en Oelek. De naam zegt het al, manis betekent namelijk zoet. Indien je niet van super scherp houdt, is deze variant dan ook heel geschikt. Manis is heel geschikt voor oosterse gerechten. Daarnaast past deze variant heel goed door een omelet, bij groenten, snacks en op (pinda)kaas. Bewaar dit voedingsmiddel koel en donker om de smaak zoveel mogelijk te behouden. Manis bevat de volgende ingrediënten:

  • Chilipeper
  • Suiker
  • Ui
  • Melasse
  • Water
  • Zout
  • Azijn
  • Palmolie
  • Garnalenpoeder
  • Aroma
  • Voedingszuur E270
  • Conserveermiddel E202

Manis kan sporen van tarwe bevatten.

Waar koop je sambal manis?

Sambal Manis en andere soorten zijn onder andere verkrijgbaar in de supermarkt. Een voorbeeld is de Albert Heijn. Je kunt ze ook krijgen in Aziatische supermarkten of vergelijkbare toko’s. Voor verse kun je het best een Indonesische markt (pasar malam) gaan. Hier zal je veel verschillende varianten vinden. Vaak staan ze opgesteld in grote bakken. Vervolgens zal je het meekrijgen in een plastic zakje. Indonesiërs en Maleisiërs geven de voorkeur aan de verse variant, in plaats van die uit een potje.