Nederlanders hebben een sterke band met de Indonesische keuken. Dat komt natuurlijk omdat we die keuken hebben leren kennen in die paar honderd jaar dat we Indonesië als kolonie hadden. Na de onafhankelijkheid van Indonesië zijn veel Indische Nederlanders naar Nederland gekomen en hebben hun typische Indonesische gerechten meegebracht. Daar horen de diverse sambals ook zeker bij. De meeste echte Indonesiërs gebruiken vrij veel sambal in hun gerechten en als smaaktoevoeging bij al bereide gerechten. Zoals de Fransen Mosterd gebruiken en de Engelsen hun Radish. Sambal maken doen de meeste Indonesiërs zelf en het is niet eens moeilijk, en veel lekkerder dan die uit de potjes van de supermarket.

Diverse soorten Sambal maken

Er zijn verschillende soorten, elk met zijn eigen typische karakteristieke smaak. De bij Nederlanders meest bekende is Sambal Oelek, de meest neutrale versie van alle die er te koop zijn. Badjak is iets zoeter van smaak en is tevens veel milder. Door de Badjak is ook wat knoflook toegevoegd. Badjak is in diverse soorten te koop waaronder de extra hete variant. De Sambal Trassi krijgt een speciale smaak met garnalenpasta. De sambal Manis is de mildere en veel zoetere variant. Het is dan ook even zoeken naar welke het beste bij jou past en bij het gerecht wat je gaat eten. Probeer altijd wat verschillende soorten bij nieuwe gerechten, de een past er vaak beter bij dan de ander. Ook doseren is erg belangrijk. Mix nooit door het bereide gerecht, wanneer deze te heet is dan is het gerecht niet meer te eten. Het beste is doseren op de lepel, dan kan je de sterkte uitproberen per hap. Ze zeggen wel eens, je moet het leren eten en dit klopt ook. Naar mate je er meer van eet zal je steeds meer sambal gebruiken en probeer je ook wat hetere varianten.

Bewarensambal maken

Zelf Sambal maken is niet moeilijk en eenmaal bereid is die in de koelkast wel een paar weken houdbaar. Zelfgemaakte sambal is wel korter houdbaar dan die van de supermarkt. De verse heeft geen toevoegingen waardoor het wat korter houdbaar is. Voor het bewaren gebruik je gesteriliseerde afsluitbare potjes, net als je voor jam zou doen.

Ingrediënten

Voor het beste resultaat om zelf sambal te maken gebruik je natuurlijk verse specerijen zoals verse peper, verse knoflook enz. Deze verse ingrediënten zijn veelal in de supermarkt te verkrijgen maar wanneer je niet voor verassingen wil komen te staan bezoek je het beste de Toko. Een Toko is in het Maleis “winkel”. In de Toko koop je geïmporteerde producten uit Maleisië, Indonesië, India en andere Aziatische landen. In de Toko komen zowel Nederlanders als Aziaten, stap er dus gewoon eens binnen. Ben je niet bekend in deze winkel dan is er altijd wel een vriendelijke medewerker die je op weg helpt bij je ingrediënten.

Je ziet, sambal maken doe je eenvoudig zelf. Om je op weg te helpen vind je op deze website een aantal populaire sambal recepten. Eet smakelijk!