Sambal Goreng

Sambal Goreng kun je zien als een kruidenmengsel met een zeer pittige smaak. Er zijn allerlei soorten. Goreng is een gebakken variant. Goreng betekent namelijk gebakken. Het is geschikt als condiment en als ingrediënt bij het bereiden van een gerecht. Wat is sambal goreng? Hoe kan goreng worden toegepast?

Wat is sambal?

Sambal vind je in allerlei soorten. De smaken zijn hierbij heel verschillend. De ene is wat zoeter van smaak, de andere wat scherper. De rode varianten zijn over het algemeen scherper dan de bruine. Deze zijn vaak wat zoeter van smaak. Andere voorbeelden zijn sambal Padang, -oelek, -manis en -brandal. De basis ligt bij de verse pepers. Hier kunnen diverse kruiden en specerijen worden toegevoegd, maar bijvoorbeeld ook zout, suiker, azijn en gefermenteerde garnalen. De Indonesische keuken geeft vaak de voorkeur aan de verse variant. Het is gemakkelijk zelf te maken. Hiervoor moet verse Spaanse pepers met wat zout in een vijzel fijn gewreven worden tot een pasta.

Sambal goreng

Goreng is een gebakken sambal. De naam zegt het al, want goreng betekent gebakken. Dit is gelijk het verschil met andere soorten. Het is heel geschikt om mee te bakken en bij het bereiden van een gerecht. Sambal goreng is ook wel de benaming voor een specifiek Indonesisch gerecht. Hierbij wordt het ingrediënt tevens gebruikt bij de bereiding ervan.

Toepassing Goreng

Het smaakt heel goed bij Aziatische gerechten. Het wordt dan ook bij elke Indonesisch eten of restaurant geserveerd. Daarnaast kan het prima bij vis, vlees of groente, maar ook bij Tofu en Tempeh. In principe kan elk soort worden toegevoegd bij elk eten dat je maar wilt. Het wordt ook wel geserveerd als bijgerecht. Zo kun je de hoeveelheid scherpte toevoegen die je zelf wilt.