Sambal Brandal

Sambal brandal is een kruidenmengsel. Er zijn diverse varianten, maar de brandal is een gebakken variant en vrij pittig van smaak. Erg lekker om een maaltijd wat meer pit te geven. Het wordt gebruikt als ingrediënt en als condiment bij onder andere oosterse gerechten, maar kan ook toegepast worden bij allerlei ander soort eten. Het is maar net waar je wat meer pittigheid aan wilt geven. Wat is de brandal voor soort sambal? Waar is de brandal geschikt voor?

Wat is sambal?

Sambal komt oorspronkelijk uit Indonesië is een kruidenmengsel gemaakt van onder andere pepers. Het kan zowel bruin als rood van smaak zijn. De rode is de pittige variant, de bruin de wat zoetere variant. Indien de pitjes van de peper nog in de sambal zitten, betekent dit dat deze vrij scherp is. Op lokale (Indonesische) markten worden verschillende soorten uitgestald. Hier kun je een portie kopen. Onder andere Conimex verkoopt het in een potje. Deze kun je kopen in onder de supermarkt, zoals de Albert Heijn.

Sambal brandal

Brandal of berandal is een gebakken en pittige sambal. Sambal brandal is gemaakt van vers gemalen lomboks. Dit is een chilipeper. Verder bevat dit mengsel bruine suiker, zout, melasse, water, ui plantaardige olie, azijn, garnalenpoeder, limoenblad en een aantal andere conserveermiddelen. Brandal geeft een kick aan je oosterse maaltijd. Hij kan ook prima worden toegepast aan stamppotten, sauzen en stoofpotten.

Bewaren en houdbaarheid

Indien het potje ongeopend is kan deze tot wel een jaar (koel en donker) bewaard worden. Geopend is de sambal een paar weken houdbaar in de koelkast. Belangrijk hierbij is om een schone lepel te gebruiken. Etensresten en andere bacteriën is van invloed op de houdbaarheid. Wist je dat het ook mogelijk is om zelf te maken? Dit kun je doen door verse pepers (wel even handschoenen) aan te doen met een vijzel tot een mengsel te persen. Hier kunnen verschillende ingrediënten, zoals kruiden en specerijen aan toe worden gevoegd.