Sambal Badjak is een bijzonder populaire sambal. Het speciale van deze sambal is dat hij mild en een beetje zoet is. Dit komt doordat de de verfijnde samenstelling van ingrediënten kort gebakken is. Dit maakt sambal badjak zeer geschikt om te combineren met Oosterse gerechten, maar bijvoorbeeld ook op een boterham met oude kaas of pindakaas.
Badjak is makkelijk zelf te maken
Zelf Sambal Badjak maken is niet ingewikkeld. De meeste ingrediënten zijn bij een reguliere supermarkt te koop en uiteraard ook bij de toko. In ongeveer een halfuur heb je een heerlijk geurende keuken, en een aantal verrukkelijke potjes Sambal Badjak.
Oorsprong Sambal Badjak
Sambal Badjak komt oorspronkelijk uit Oost Java en staat bekend als zeerovers sambal. De Badjak werd namelijk aan wal klaargemaakt en door zijn lange houdbaarheid kon het aan boord van een schip maandenlang goed blijven.
Sambal Badjak is een licht zoete, milde sambal variant die bij heel veel verschillende gerechten past. Het geheim van Sambal Badjak zit 'm erin dat deze veel verfijnde ingrediënten bevat die kort gebakken worden.
- 10 grote rode pepers
- 2-3 witte uien in stukken gesneden
- 3 tenen knoflook
- 12 12 kemiri noten (o.a. bij Jumbo verkrijgbaar)
- 1 theelepel gemalen laos
- 2 theelepels garnalen pasta
- 3 theelepels bruine basterdsuiker (of palmsuiker)
- 125 ml tamarindesaus
- 2 stengels citroengras (alleen onderste gedeelte)
- 2 eetlepels soja olie
- 200 ml kokosmelk
- 1 snuf zout (naar smaak)
- 4 eetlepels arachide olie
Snij de pepers in ringen (met zaadlijsten)
Snij de ui in grove stukken
Pel de knoflook en snij fijn
Snij de onderste 8 cm van de citroengrasstengel in grote stukken
Doe de pepers, ui, knoflook en kemirinoten in een keukenmachine en maak er in enkele minuten een gladde pasta van.
Voeg dan de garnalenpasta, laos en de suiker toe en meng het geheel tot een gladde pasta.
Verhit de olie.
Bak de pasta totdat de uien gaar en bruin zijn.
Voeg dan de tamarindesaus, stukken citroengras, kokosmelk en eventueel een beetje zout toe.
Laat het geheel op zachtvuur garen en roer regelmatig. De Sambal Badjak is bijna klaar als het mengsel dikker wordt en de olie bovenop komt drijven.
Verwijder de stukken citroengras en laat de sambal afkoelen.
Doe de sambal in gesteriliseerde potjes en laat goed afkoelen.
Heb een paar maal kokos olie gebruikt in plaats van soja olie.
Vind het lekkerder, het geeft een rykere smaak en door net iets
meer citroengras te gebruiken wordt de smaak niet al te overheersend. De meeste van myn gasten vonden het erg goed van smaak. Maar natuurlyk, shaken verschillen.